LED Nieuws

Led lampen online kopen

LED lampen kunnen wel tot 90% zuiniger zijn dan halogeenlampen. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom er overgestapt wordt naar LED verlichting. Een halogeenlamp van 50W kan vervangen worden door een LED lamp van 5W. Zo een verschil zie je direct op uw energiefactuur. Per LED lamp kan er een tiental euro per jaar bespaart worden. De terugverdientijd is gemiddeld 2 jaar.

Welke moderne lamp komt overeen met mijn oude gloeilamp? Energids.

Wist u dat de verlichting in een doorsnee woning goed is voor zo’n 16% van het totale elektriciteitsverbruik? Daar schuilt dus behoorlijk wat besparingspotentieel! Oude lampen vervangen door een modern alternatief is alvast een goed begin.

Om het u makkelijker te maken, vindt u hier een reeks handige vergelijkingstabellen voor:

 • het vermogen (aantal watt)
 • de lichtintensiteit (aantal lumen)
 • de kleurtemperatuur (aantal kelvin)

Als u trouwens een gloei- of halogeenlamp wilt vervangen, moet u nu kiezen tussen een led- of spaarlamp. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Vergelijk het vermogen van de lamp

De onderstaande vergelijkingstabel verduidelijkt met welke spaarlamp of led u uw oude gloeilamp of halogeenlamp kan vervangen om evenveel licht te krijgen. Dit staat voor het vermogen van de lamp uitgedrukt in watt.

Klassieke gloeilamp1 Halogeenlamp2 Spaarlamp Led
25 watt 15 watt 6 watt 2 watt
40 watt 25 watt 10 watt 5 watt
60 watt 40 watt 18 watt 7 watt
75 watt 45 watt 18 watt 9 watt
100 watt 60 watt 25 watt 12 watt

(1) verdwenen sinds 1 september 2012
(2) verdwijnt geleidelijk vanaf 1 september 2018

Denk in lumen, niet meer in watt!

De lichtopbrengst voor ledlampen blijft jaar na jaar exponentieel toenemen.  De bovenstaande vergelijkingstabel is dan ook slechts een leidraad. Daar waar nu bijvoorbeeld een ledlamp van 7 watt nodig is voor een bepaalde lichtintensiteit, zal dit binnen een jaar misschien nog maar 5 watt zijn en wellicht binnen vier jaar nog maar 2 watt. camerabewaking overwegen

Nuttige tip: als vuistregel geldt dat het aantal watt van een gloeilamp gedeeld door 10 bij benadering het aantal watt van een ledlamp weergeeft.

Wilt u een oude gloeilamp vervangen en weet u niet precies welke ledlamp daarmee overeenstemt? Ga dan best voort op het aantal lumen, dat nu duidelijk op de verpakking wordt vermeld.

Gloeilamp Lichtintensiteit
100 watt 1.300-1.400 lumen
75 watt 920-1.060 lumen
60 watt 700-810 lumen
40 watt 410-470 lumen
25 watt 220-250 lumen
15 watt* <150 lumen

(*) lampjes voor koelkast of oven met een zwakke lichtintensiteit

Ga voor de juiste kleurtemperatuur

Naast de lichtintensiteit (aantal lumen) is ook de kleurtemperatuur een bepalende factor bij de keuze van een ledlamp.

Met de juiste kleurtemperatuur kunt u perfect de sfeer kiezen die u wenst voor elke kamer. Deze wordt uitgedrukt in kelvin. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe meer graden kelvin en hoe blauwer de kleur. Lichtbronnen met een (relatief) lage temperatuur neigen meer naar het rood.

Om u alvast enig idee te geven, vindt u hieronder een beknopte overzichtstabel met de meest voorkomende lichttypes en hun overeenstemmende kleurtemperatuur:

Koud wit 5500 à 6000 kelvin
Neutraal wit 4000 à 4500 kelvin
Warm wit 2500 à 3000 kelvin
Wit dat naar geel neigt +/- 2200 kelvin

Lees meer over kleurtemperatuur

Led- of spaarlamp?

Gloeilampen zijn niet langer een optie en ook halogeenlampen verdwijnen uit de picture. Het duel is nu aan de spaarlampen en de leds. Even opfrissen…

Spaarlampen

De spaarlamp, ook wel compacte fluorescentielamp genoemd, is eigenlijk een opgevouwen tl-lamp die in een normale lampfitting past. Facturatieprogramma

Voordelen

 • verbruiken 65 tot 80% minder dan een klassieke gloeilamp
 • gaan veel langer mee (ca. 10 000 uur i.p.v. 1.000 uur voor een gloeilamp).

Nadelen

 • bevatten een kleine hoeveelheid kwik: als een spaarlamp kapot valt op de grond moet u uiterst voorzichtig te werk te gaan vanwege de gevaarlijke kwikdampen.
 • worden erg heet in vergelijking met leds; ze verspillen dus energie aan warmte, al is dat wel in mindere mate dan traditionele gloei- of halogeenlampen.
 • bij de meeste duurt het een tijdje voordat de lamp op volledige sterkte is: ze zijn dus niet geschikt voor plaatsen waar het licht steeds kort aan en uit moet (vb.toilet)

Ledlampen

Een ledlamp is opgebouwd uit een groep van licht-emitterende diodes (leds). Omdat ze zo klein zijn, bestaan ledlampen in allerlei vormen en designs.

Voordelen

 • verbruiken tot 80% minder energie dan een gloeilamp
 • hebben een levensduur van 20 000 à 40 000 uren
 • geven meteen licht en worden nauwelijks warm
 • zijn schok- en trilbestendig
 • zijn in tal van kleuren beschikbaar

Nadelen

 • relatief duur in aanschaf, maar afhankelijk van het gebruik verdient de meerprijs zich op termijn terug
 • zijn dimbaar aan een aantal voorwaarden.

Lumen vergelijken met Wattage Lampdirect.
Met onderstaande tabel kunt u eenvoudig Watt met Lumen vergelijken. Bekijk hier alle LED Lampen Kleurtemperatuur. Om te bepalen welk type lamp u nodig heeft is het ook belangrijk om te kijken naar de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur geeft de kleur aan van het licht dat uit de lamp komt en wordt aangegeven in Kelvin.

CCO 9 Watt Led Lamp timer.
9 Watt Led Lamp Timer. 9 Watt Led lamp met timer. Deze lamp is voorzien van een timer 30, 60 en 90 seconden en heeft 3 power leds. Deze lamp wordt tevens meegeleverd als basis LED lamp in de Start Sets en heeft een opening van 10 cm bij 45, cm.

40 Watt in Lumen Lampdirect.
40 Watt in Lumen. 40 Watt in Lumen. Bent u op zoek naar een energiezuinige vervanger voor uw oude 40 Watt lamp? Om bijvoorbeeld een 40 Watt gloeilamp te vervangen voor een LED-lamp dient de hoeveelheid Lumen vergeleken te worden.

Gavita Pro 1000 Watt E-SERIES EN Grow lampen Set Grow Pro.
Gavita Pro 1000 Watt E-SERIES EN Grow lampen Set. Gavita Pro 1000 Watt E-SERIES EN Grow lampen Set. De GAVITA PRO 1000 is de eerste 240 Volt elektronische ballast die een Philips GreenPower 1000w 400 Volt EL Elektronische lamp kan starten.

Goods Watt wandlamp FLINDERS verzendt gratis.
De Goods Watt wandlamp is 42 centimeter lang. De wandlamp is gemaakt van kunststof, de kleur is zwart. Het snoer van de lamp is gemakkelijk buigzaam in allerlei vormen. De lamp kan natuurlijk goed in de woonkamer of keuken, maar denk ook eens aan de kinderkamer of extra lampje bij de werktafel.

Neon lamp Wikipedia.
Green neon bulbs 8 can produce up to 65 lumens per watt of power input, while white neon bulbs have an efficacy of around 50 lumens per watt. In contrast, a standard incandescent light bulb only produces around 13.5 lumens per watt. Switch on a power strip, illuminated by a neon lamp.

Pret met LED-lampen: energiezuinige verlichting.
Een LED-lamp van 6 Watt, eveneens vergelijkbaar met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis slechts 85, kWh 2 bij 4 branduren per dag. NB: Het energieverbruik is gebaseerd op een gemiddelde energieprijs van 022, per kWh. Kortom: de LED-lamp komt als meest energiezuinige lamp uit de bus.