Wat is Led verlichting?

LED-verlichting is de nieuwste technologie op het gebied van energiezuinige verlichting. LED staat voor ‘Light Emitting Diode’, een halfgeleiderapparaat dat elektriciteit omzet in licht. Led lampen kopen?

LED-lampen zijn super energiezuinig en verbruiken ongeveer 85% minder energie dan halogeen- of gloeilampen – wat een aanzienlijke besparing op uw elektriciteitsrekening betekent. LED-lampen hebben ook een veel langere levensduur dan andere soorten verlichting – zie onderstaande tabel.

LED lampen kunnen wel tot 90% zuiniger zijn dan halogeenlampen. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom er overgestapt wordt naar LED verlichting. Een halogeenlamp van 50W kan vervangen worden door een LED lamp van 5W. Zo een verschil zie je direct op uw energiefactuur. Per LED lamp kan er een tiental euro per jaar bespaart worden. De terugverdientijd is gemiddeld 2 jaar. LED TL lampem kopen

Wat zijn de andere soorten verlichting?

Gloeilamp
Gloeilampen lijken op de traditionele ‘Edison’-vormige gloeilamp, met een gloeidraad die over twee metalen staven in het midden van de bol is geregen.

 

Vanwege overheidsvoorschriften kunt u vanaf november 2009 geen standaard gloeilampen meer aanschaffen. Deze globes waren uiterst inefficiënt omdat ze slechts 5-10% van de energie die ze produceerden omzetten in licht, terwijl de rest werd omgezet in warmte. Het resultaat was een extreme verspilling van elektriciteit.

 

Halolux
Halogeenbollen lijken op gloeilampen, maar het maakt gebruik van een enveloppe gevuld met Halogeenlampen onder lage druk Halogeengas om de gloeidraad te helpen verbranden en zo het zichtbare licht te produceren. Bovendien zijn gewone 12 volt downlights die niet zijn veranderd in energiebesparende armaturen waarschijnlijk halogeen.

 

Deze globes hebben meestal gloeilampen vervangen, bijvoorbeeld in hanglampen, kroonluchters en schijnwerpers. Nieuwere energiebesparende halogenen – eco-halogenen genaamd – zijn nu beschikbaar en zijn ongeveer 30% efficiënter dan gloeilampen. Alle halogeenlampen die u op onze website vindt, zijn eco-halogeenlampen.

 

CFL (Compacte Fluorescerende Lamp) – Envirolux
CFL’s zijn in vorm gedraaide TL-buizen die in een standaard armatuur passen. CFL’s zijn ongeveer 80% efficiënter dan gloeilampen, maar hebben enkele beperkingen, zoals de dimgrootte en het uiterlijk.

We weten allemaal waarom een led lamp een prima vervanger is van de gloeilamp, maar wat is eigenlijk het verschil tussen led lampen en spaarlampen? Lees meer in deze blogpost.

Led lampen en spaarlampen hebben één ding met elkaar gemeen: ze zijn beide een vervanger van de gloeilamp en ze zijn beide zuiniger in gebruik dan de gloeilamp. Toch zijn er flinke verschillen tussen spaarlampen en led lampen, hieronder enkele nadelen van spaarlampen.

1. Niet direct op volle sterkte branden

In tegenstelling tot led lampen branden spaarlampen nooit direct op volle sterkte, afhankelijk van het soort spaarlamp kan het tot wel 60 seconden duren voordat een spaarlamp op volle sterkte brandt. Hoe dat komt? Spaarlampen geven enkel rondom de “optimale temperatuur” volledig licht. Een spaarlamp moet dus eerst opwarmen.

Led lampen hebben die eigenschap gelukkig niet, sterker nog, ze werken beter bij lagere temperaturen. Led lampen branden direct bij het inschakelen op volle sterkte.

2. Vaak in en uitschakelen is slecht

Dat is vreemd, horen we u denken. Het is toch juist energiezuinig als een lamp zo veel mogelijk uitgeschakeld is? Dat klopt, qua energieverbruik is het een aanrader om lampen, zelfs als dat voor korte duur is, uit te schakelen.

Bij spaarlampen is het “opstartproces” echter een flinke aanslag op de lamp zelf. Het opstarten is bij spaarlampen een stuk intensiever dan het branden zelf. Het vaak in- en uitschakelen van spaarlampen verkort de levensduur dus aanzienlijk.

Led lampen hebben dit probleem niet. Afhankelijk van het type led lamp staat inschakelen gelijk aan 0.1-1 branduur. Vaak gaan led lampen tot wel 40.000 of meer branduren mee.

3. Spaarlampen zijn meestal niet dimbaar

Hoewel sommige, erg dure, spaarlampen wel dimbaar zijn, zijn de meeste dat niet. Spaarlampen gaan knipperen zodra ze te weinig spanning krijgen en/of gedimd worden. Dimbare spaarlampen zijn wel verkrijgbaar, maar redelijk prijzig en soms nog steeds lastig te dimmen.

Led verlichting is er in verschillende soorten. Sommige led lampen zijn niet dimbaar, maar er zijn ook voldoende dimbare led lampen.

4. Spaarlampen zijn “lelijk”

Over smaak valt niet te twisten, maar bijna iedereen vind een spaarlamp ronduit lelijk. En terecht, want hoewel er een paar verschillende vormen zijn lijken de meeste spaarlampen gewoon op een kleine, soms ronde, TL buis. Een spaarlamp moet, door zijn technische opbouw, aan bepaalde specificaties voldoen, die eisen maken het lastig om spaarlampen in een “moderne vorm” te maken.

Bij led lampen zijn de designs bijna eindeloos. De leds in led verlichting zijn erg kleine en kunnen los van elkaar in een bepaalde vorm gemaakt worden. Zo zijn er retro look led lampen die lijken op ouderwetse gloeilampen, maar ook moderne led panelen die volledig plat zijn.

Toen we vroeger nog geen energiezuinige opvolger van de spaarlamp kenden was het een zeer goed alternatief voor de gloeilamp. Tegenwoordig is led verlichting energie zuiniger, mooier en technisch beter dan de (inmiddels) ouderwetse spaarlamp. Gaat u nu investeren in energiezuinige verlichting? Kies dan voor led lampen die aan uw wensen voldoen. Ledzuinig.nl geeft graag advies als u vragen heeft.  Stop de dief Camerabewaking 

Led verlichting: voordelen, nadelen tips. Led verlichting: voordelen, nadelen tips.

De ontwikkelingen op het gebied van verlichting gaan snel. We zijn nog maar net gewend aan de spaarlamp, nu zijn het de LED lampen die aan een ware opmars bezig zijn. Het aanbod aan led verlichting is inmiddels overweldigend groot. Wil je led verlichting gaan aanschaffen en vind je het moeilijk om tot een keuze te komen? Lees dan eerst even dit artikel, dan wordt de keuze een stuk eenvoudiger. Wat is led verlichting eigenlijk? Led is een afkorting van ‘Light Emitting Diode’ (licht uitstralende diode). Leds worden al sinds de jaren zestig gebruikt in allerlei elektronische apparaten, denk maar aan het standby lampje van de televisie of de oplichtende cijfers in de wekker. Leds gebruiken heel weinig energie, worden nauwelijks warm en zijn erg klein. Ledlampjes werden vroeger voornamelijk gebruikt als bijverlichting of als indicatielampje, maar omdat ze zo energiezuinig zijn, is men ze gaan doorontwikkelen. Intussen is men hierin ver gevorderd en geven deze kleine wondertjes voldoende licht om te kunnen dienen als volwaardige verlichting.

Led verlichting kan je zien als de opvolger van de spaarlamp. Spaarlampen (fluorescentielampen) bestaan sinds de jaren tachtig en destijds waren ze revolutionair als opvolger van de populaire gloeilamp. Spaarlampen zijn een stuk energiezuiniger dan gloeilampen maar niet zo zuinig als led verlichting. Ledlampen en spaarlampen verschillen qua techniek compleet van elkaar en ook de lichteigenschappen zijn anders. Facturatie software